Olin tänään lenkillä personal trainerin kanssa ja taas tuli opittua yhtä sun toista mielenkiintoista (ja hyödyllistä!) painonhallintaan ja urheiluun liittyen. Muutaman niksin juoksutekniikan parantamiseen liittyen opin mutta ennen kaikkea juttelimme aerobisen ja anaerobisen liikunnan vaikutuksista elimistöön ja sitä kautta painonhallintaan. Kevyt aerobinen liikunta (kuten kävely), jolloin siis syke on kohtalaisen alhaalla eikä vielä kunnolla hengästytä, vaikuttaa positiivisesti sydämeen ja verisuoniin eikä myöskään tuota maitohappoa (joka on kuulemma painonpudotuksen pahin vihollinen!). Anaerobinen liikunta (kuten reipas juoksu), jolloin syke nousee lähelle maksimisykettä ja urheilu kunnolla hengästyttää, tuottaa maitohappoa eikä sillä ole samanlaisia positiivisia vaikutuksia sydämeen ja verisuoniin kuin aerobisella liikunnalla.

Tämän lisäksi kävely (sykealueella 50-70% maksimisykkeestä) on painonhallinnan kannalta parempi vaihtoehto. Vaikka liikuntasuorituksen aikana ei kulu ihan niin paljon kaloreita kuin reippaammassa urheilussa, kohtalaisella sykealueella olevan liikunnan aikana elimistö vähän niinkuin opetetaan polttamaan rasvaa ja rasvan poltto jatkuu myös silloin kun ei urheilla. Toisin siis kuin kovilla sykkeillä, jolloin urheilun aikana poltetaan reiluummin kaloreita mutta ei merkittävästi tämän jälkeen. Sen sijaan jos halutaan parantaa kestävyyttä tai hapenottokykyä (sekä hapenkuljetuskykyä) on tällöin anaerobinen liikunta tärkeää. Kevyttä aerobista liikuntaa (matalilla sykkeillä) kannattaa tosin aina harrastaa vähintäänkin alku- ja loppuverryttelyissä, niitä ei saa tehdä liian kovilla sykkeillä! Lisäksi painonpudotusta maksimoitaessa lenkkien tulee olla riittävän pitkiä, luokkaa 45-120 minuuttia
.

Näin ollen maksimaalista rasvanpolttoa haettaessa pitkä ja rauhallinen kävelylenkki on parempi vaihtoehto kuin lyhyt juoksulenkki. Varsinkin viimeisiä kiloja pudotettaessa (joka kyllä omalla kohdallani on vielä kaukana :) on tämä ero aerobisen ja anaerobisen liikunnan välillä merkityksellinen. Lisäksi painon pudotuksessa ei tietenkään pidä unohtaa kuntosaliharjoittelua, joka on painonpudotuksessa ehdottoman tärkeä sekä siksi että lihakset vahvistuvat/kasvavat mutta myös siksi että kunnon saliharjoittelun jälkeen elimistö korjaa salilla vaurioituneita lihaksia kuntoon pitkän aikaa salilla käynnin jälkeenkin, mikä kuluttaa paljon energiaa. Eli siis rauhallisia lenkkejä ja saliharjoittelua, silloin tällöin kestävyyttä lisäävää uintia, pacea, juoksua tms. sykettä reilusti nostavaa urheilua vaikuttaisi olevan hyvä "liikuntaresepti" painon pudotukseen! Onneksi oma liikuntapäiväkirja jo aika hyvin tätä noudattelee! :)

Lisätietoa aiheesta löytyy esim. Tohtori.fi sivuilta.